Ishrana i dijabetes

Celokupni dnevni unos hrane treba rasporediti na 3 obroka, a to podrazumeva doručak, ručak i večeru sa ili bez užine.Hranu uzimati u približno isto vreme.Ako pijete tablete za dijabetes–užine vam verovatno nisu potrebne. Najbolje je izmeriti nivo šećera u krvi između 12h-13h i oko 16h-18h. Ukoliko su vrednosti šećera u krvi niže od 5 mmol/l, užine su potrebne i to dve. Prva užina, može biti slična doručku, a druga posle podnevna užina između 16h -17h (može biti voćna ili povrtna).Voće konzumirati svaki drugi, treći dan.Voće birati po glikemijskom indeksu (preporuka je da glikem.indeks bude ispod 45). Dozvoljene namirnice pripremati na sl.način: oprati i konzumirati u sirovom i svežem stanju, kuvanjem na pari (na vodi i ulju), pečene u rerni, na roštilju, u teflonskoj posudi i aluminijumskoj foliji. Spremanje mesa isključivo kuvanjem u komadu da bi sačuvalo što više hranljivih sastojaka. Začini se mogu koristiti umerenim količinama sa isticanjem lorbera (pomaže organizmu da što bolje iskoristi insulin) kao i cimet.

Namirnice birati prema glikemijskom indeksu:

  • Nizak glikemijski indeks je od 0-45 (kruške, grejpfrut, jabuke, zeleno povrće, paradajz, pečurke, sočivo, lima, pasulj tetovac, kiselo mleko, integralne testenine…..)
  • Srednji glik.indeks od 45-54 (kivi, pomorandže, integralni pirinač, integralni hleb…)
  • Visok glik.indeks preko 55 (mango, kajsije, lubenice, dinje, ananas, suvo grožđe, banane, kukuruz, kuvano korenasto povrće, med, beli šećer, čokolada, slatkiši…)

Poznato je da su dijabetičari skloni raznoraznim infekcijama,pa je zato potrebno povećati unos namirnica bogatim vitaminima A i C.