Dekubitus, kako nastaje i lečenje

Usled dužeg ležanja ili izlaganja delova tela konstantnom pritisku ili trenju, javljaju se dekubitalne rane, koje su najčešće i posledica dugotrajne nepokretnosti osobe.

Neki od faktora nastajanja ovakvih komplikacija su:

  • spoljašnji: dugotrajno i produženo prisustvo vlažnosti kože, loši ležajevi i nezategnuta posteljina
  • unutrašnji: šećerna bolest,otoci,neuhranjenost,malokrvnost,loša ishrana.

Dekubitus nastaje tako što pritisak na određeni deo kože smanjuje prokrvljenost i snadbevanje kiseonikom taj deo tela, što dovodi do odumiranja ćelija kože i stvaranja rane. Proces napredovanja može dovesti do oštećenja mišića i kostiju.

Najčesće zahvata delove tela u predelima gde je najjači pritisak i gde je najtanja koža (lopatica, laktovi, potiljak, ramena, sedalni deo, kolena, zglobovi, karlica, pršljanovi, pete..)

Dekubitalnu ranu možete prepoznati na sledeći način:

  • konstantno crvenilo na određenom delu tela
  • plik
  • delimičan gubitak kože koji se širi ili produbljuje.

Kako bi se smanjio rizik dobijanja ovih rana potrebno je osobu koja leži okretati, pomerati i rasterećivati najugroženije delove tela. Pogodno za takve korisnike su antidekubitni dušeci, jastuci u obliku potkovica ili šlaufa i slično. Kožu bi trebalo svakodnevno negovati.Koža se može tretirati hranljivim mlekom i sl.preparatima za negu kože uz pravilnu ishranu.

Lečenje je dugotrajno i za to je potrebna stručnost u radu sa takvim ranama, upornost uz stalno praćenje i mere preventive za druga rizična mesta uz konstantnu kvalitetnu negu.